Thursday, February 24, 2011

Lunch : ikan kerisi tumis Kelantan

Hola..slmt hr khamis..yeah2..dh nak cuti wiken..best2..wiken nih my bro balik..nak msak mcm2 utk dia..tp ayam jelah sbb dia tak mkn ikan..ape tah pnyakit tak mkn ikan..*ok,kutuk stakat ini je sbb dr. M pon tak mkn ikan..haha

Hr nih Lunch msak sndri je..sume org plik napelah tyme bkerja pon aku leh masak2..adekah aku tukg masak?adekah aku menipu?atau adekah aku ahli musik?*motif?

Sebenor2nye sy ialah...........................ten tenen(muzik opening)..pkerja opis biase je..cme bezanye,bos sy nih sewa satu tgkat kedai..so opis kami nih tak byk pon gne ruang..oleh yg demikian,bos buat sparuh je opis dan bhagian blkg buat rumah..dlu mse dia n family muda2 dan anak sikit,diorg dok sni..now dah beranak pinak*membayangkan spt arnab, diorg pun pindah..so rumah yg sparuh opis tu diaorg tatau nak bg sape..diorg bglah sy duduk dgn sewa ditggung..lgpun sy msih bujang n adik sy still study,jd ckuplah ruangnye..if ade prtanyaan bkaitan knp adik llaki sy dduk dgn sy,knp sy tak dok dgn fmily?akan sy critekan pd raya cine ke-2 taun depan ye..ekekek..tggu jelah*mntak2 korg lpe

oklah..nih mknan lunch sy seperti alamat title diatas.. tbe2 ade gombor ye tak?keh2

ini resepi..yihaww!!! tulisan kecik sbb copy paste dr forum spe tah..main sebat je kat google..sila pakai cermin tgkap kanta utk tgk ye
Bahan-bahan
5 ekor ikan kerisi~ ikan yang lain boleh digunakan tapi tak berapa ummmmph
Garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis
1 keping asam gelugur

Bahan kisar
1 sudu kecil lada hitam
10 biji cili kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Cara:
1. Ikan dibersihkan, dikelar dan dipotong dua. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan digoreng sedikit garing. Ketepikan
2. Di dalam periuk, panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sehingga berbau wangi.
3. Masukkan air secukupnya dan asam keping. Biarkan kuah mendidih dan mesra semua bahan bahan.
4. Masukkan ikan yang digoreng tadi. Biarkan mendidih dan ikan kelihatan sebati dengan kuah.
5. Masukkan garam secukup rasa, dan biarkan kuah sedikit pekat. Angkat dan hidangkan.

No comments: