Hr nih Lunch msak sndri je..sume org plik napelah tyme bkerja pon aku leh masak2..adekah aku tukg masak?adekah aku menipu?atau adekah aku ahli musik?*motif?
Sebenor2nye sy ialah...........................ten tenen(muzik opening)..pkerja opis biase je..cme bezanye,bos sy nih sewa satu tgkat kedai..so opis kami nih tak byk pon gne ruang..oleh yg demikian,bos buat sparuh je opis dan bhagian blkg buat rumah..dlu mse dia n family muda2 dan anak sikit,diorg dok sni..now dah beranak pinak*membayangkan spt arnab, diorg pun pindah..so rumah yg sparuh opis tu diaorg tatau nak bg sape..diorg bglah sy duduk dgn sewa ditggung..lgpun sy msih bujang n adik sy still study,jd ckuplah ruangnye..if ade prtanyaan bkaitan knp adik llaki sy dduk dgn sy,knp sy tak dok dgn fmily?akan sy critekan pd raya cine ke-2 taun depan ye..ekekek..tggu jelah*mntak2 korg lpe
oklah..nih mknan lunch sy seperti alamat title diatas.. tbe2 ade gombor ye tak?keh2
ini resepi..yihaww!!! tulisan kecik sbb copy paste dr forum spe tah..main sebat je kat google..sila pakai
Bahan-bahan
5 ekor ikan kerisi~ ikan yang lain boleh digunakan tapi tak berapa ummmmph
Garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis
1 keping asam gelugur
Bahan kisar
1 sudu kecil lada hitam
10 biji cili kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Cara:
1. Ikan dibersihkan, dikelar dan dipotong dua. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan digoreng sedikit garing. Ketepikan
2. Di dalam periuk, panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sehingga berbau wangi.
3. Masukkan air secukupnya dan asam keping. Biarkan kuah mendidih dan mesra semua bahan bahan.
4. Masukkan ikan yang digoreng tadi. Biarkan mendidih dan ikan kelihatan sebati dengan kuah.
5. Masukkan garam secukup rasa, dan biarkan kuah sedikit pekat. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment